Electrict

Voimmeko me vaikuttaa ilmastonmuutokseen?

Varmasti suurin osa meistä haluaa jättää seuraaville sukupolville turvallisen ja hyvän elinympäristön, maapallon. Luonnonkatastrofit, jäätikön sulaminen ja roskilla täyttyvät meret pitävät ihmiset ympäri maailmaa varpaillaan.

Voimmeko me vaikuttaa ilmastonmuutokseen?

Voiko tavallinen ihminen vaikuttaa ilmastonmuutokseen? Jos voi, niin onko sen vaikutus oikeasti niin merkityksellinen? Euroopan ympäristövirasto EEA:n mukaan ihmisten toimintatavat vaikuttavat osaksi ilmastonmuutokseen. Tieteessä on monenlaisia näkökulmia, mutta muutosta on tapahtumassa ja osallistumalla oman hiilijalanjäljen pienentämiseen voit olla osa ratkaisua, etkä ongelmaa.

Hiilijalanjälkesi töissä ja kotona

 

Oletko koskaan selvittänyt, millainen on sinun hiilijalanjälkesi? Erilaisilla laskureilla, esimerkiksi Syke.fi-sivulla tai englanniksi WWF:n sivuilla voit kätevästi tarkistaa oman hiilijalanjälkesi suuruuden. Jalanjälkeen vaikuttavat monet asiat: muun muassa sähkönkäyttö, vedenkäyttö, ruokailutottumukset, shoppailu ja matkustaminen. Kiinnittämällä huomiota laskureissa esille tuotuihin asioihin voit tehdä elämässäsi niitä muutoksia, jotka koet tärkeäksi. Laskureiden lisäksi voit miettiä myös ostokäyttäytymistäsi päivittäisissä askareissa – vessapaperista appelsiineihin. Esimerkiksi ostamalla paikallisia tuotteita pienennät omalta osaltasi globaalin maailman tuomia haittoja, eli tuotteiden kuljetuksista aiheutuvia päästöjä. Pidä ympäristöasiat mielessä myös matkan aikana. Valitsemalla kotiasi lähempänä sijaitsevat matkakohteet vähennät matkustamisesta aiheutuvia päästöjä. Vaikka nämä muutokset tuntuvat pieniltä, mutta jos jokainen tekee oman osuutensa, kertyy lopputuloksesta melko hieno! Kotona saavutettu pieni hiilijalanjälki saattaa kuitenkin unohtua töissä tai koulussa. Ota selvää, mitä työnantajasi tai koulusi tekee ympäristön hyväksi. Ovatko toimiston toiminnot järkeviä, esimerkiksi paperin kulutuksen osalta? Jos yrityksessä käydään globaalia kauppaa, noudatetaanko niissä kansainvälisiä ympäristösäädöksiä? Miten opiskelijat voivat kierrättää roskiaan koulun tiloissa? Omassa elämässäsi tehdyt pienet muutokset eivät välttämättä pääse arvoonsa, jos töissä teet asiat päinvastoin. Vaikka hiilijalanjälkesi on silloin työnantajan vastuulla, voit löytää vaihtoehtoisia ratkaisuja myös työmaailmassa. Voitko vaikuttaa yrityksessäsi, yhteisössäsi ja koulussasi jotenkin ympäristökäyttäytymiseen? Jos voit, ole aktiivinen!

Valitse ympäristöystävällinen tuote tai palvelu

 

Erityisesti juhlat ja juhlapyhät ovat vaikeita ympäristön kannalta. Ihmisten muistaminen ja arvostaminen on tärkeää, mutta kiireisessä arjessa ei aina muista valita sitä ympäristöystävällistä tai paikallista tuotetta. Kukkien, suklaiden ja muiden pienten lahjojen ostaminen on helppoa ja kätevää, eivätkä ne tunnu niin pahoilta. Mitä jos valitsisitkin lahjaksi kuitenkin ympäristöystävällisen vaihtoehdon? Miten sellaisen voi löytää? Jos mietit omaa arkeasi, listaa asiat, mitä ostat eniten ja ota selvää, millaiset yritykset tuottavat niitä. Useat yritykset listaavat omilla verkkosivuillaan ympäristöarvonsa ja voit niiden mukaan tehdä päätöksen siitä, kannattaako tietyn yrityksen tuotteita tai palveluita ostaa. Varsinkin ruokamarkkinoilla on muutama suuri yritys, jotka tuottavat ison osan tarvikkeista. Tekemällä tämän pienen taustatyön voit vakuuttua kauppakassisi ympäristöystävällisyydestä. Muistathan pitää myös kangaskassit kaupassa mukana tai uudelleen käytä muovipussia monta kertaa. Tiesitkö, että hedelmille ja vihanneksille saa ostaa kestäviä kasseja, ettei niitä tarvitse joka kerta laittaa pieniin muovipusseihin? Kun ostat lahjoja, valitse tavaroiden sijaan palvelu. Esimerkiksi hieronta on lähes jokaiselle sopiva lahjaidea. Lisäksi voit viedä läheisesi kurssille, neulomaan tai tanssimaan. Ympäristöystävällisiä palveluita on monia ja monet yritykset ovat juuri tarkoituksellisesti keskittyneet sellaisten palveluiden tarjoamiseen. Mikäli kuitenkin haluat ostaa tuotteen, etsi lähialueeltasi vaikkapa tuotteita, jotka on tehty kierrätetyistä materiaaleista. Varsinkin vihkoja ja kyniä löytyy moneen eri makuun, sekä niiden hiilijalanjälki on todella pieni. Tärkeintä on muistaa, että jokainen roska, joka saadaan pidettyä pois luonnosta tai kierrätettyä täysin, on ehdottoman tärkeää! Pitäessämme luonnon siistinä takaamme sen, että sen monimuotoisuus säilyy ja jälkipolvet saavat nähdä luonnossa eläinlajeja, mitä mekin.


Valitse ympäristöystävällinen tuote tai palvelu