Suomi ja ilmastoteot
Electrict

Suomi ja ilmastoteot

Päivän sana ympäri maailman on ilmastoteot, eikä ihme, sillä maapallo todellakin kaipaa niitä. Ilmastonmuutos saa aikaan yhä enemmän esimerkiksi sään ääri-ilmiöitä, jotka uhkaavat jopa miljoonien henkeä. Voidaan puhua jo ilmastokriisistä, eikä lääkkeeksi voida määrätä oikeastaan muuta kuin tekoja, ei pelkkiä puheita. Miten meillä Suomessa on onnistuttu ilmastoteoissa, ja mitä kaikkea voi yksittäinen ihminen oikein tehdä?

Suomen teollisuus

Ilmastonmuutoksen estäminen on tavoitteena hyväksytty monissa kansainvälisissä sopimuksissa ja muun muassa Euroopan unionissa. Suomen voidaan sanoa olevan jopa edelläkävijä ilmasto- ja energiakysymyksissä, siitäkin huolimatta, että Suomen päästöt ovat jo koko maailman mittakaavassa vähäiset. Suomella onkin todella kunnianhimoisia tavoitteita, jotta päästöjä saadaan vähennettyä jatkossakin.

Tavoitteet tulee kuitenkin toteuttaa sekä sosiaalisesti että taloudellisesti kestävällä tavalla, joten tasapainoisia näkemyksiä siis tarvitaan. Teollisuusliiton mielestä Suomen elinkeinorakenne sinänsä jo luo tarpeita, jotka tulee huomioida. Esimerkiksi prosessiteollisuudelle on tärkeää että sähkön hinta säilyy kilpailukykyisenä, ja hintaa tulisikin tarkastella suhteessa kilpailijamaiden energiakustannuksiin. Suomi pyrkiikin vahvistamaan sähkömarkkinoiden omavaraisuutta, ja samalla pitämään huolta siitä, että tuotetaan päästötöntä energiaa. Ilmastonmuutoksen torjumiseen on teollisuus maassamme jo panostanut kiitettävästi, ja tavoitteita pyritään saavuttamaan hyvässä aikataulussa. Teollisuusliitto toivoo kuitenkin vielä enemmän yhteiskunnallista keskustelua energiasta, koska sillä on kuitenkin hyvin tärkeä osa siinä, että vientiteollisuuden edellytykset voidaan turvata.

Yksittäisen ihmisen ilmastoteot

Yksittäisen ihmisen ilmastoteot

Onko jokaisen yksilön ekoteoilla mitään merkitystä, vai hukkuvatko ne täysin ilmaan? Kyllä niillä on väliä, ajattelee suomalaisista yli puolet, ja he ovat siinä myös oikeassa. Kotitalouksissa nimittäin syntyy ilmastopäästöistä peräti 66 prosenttia! Voimme siis jokainen vaikuttaa asiaan esimerkiksi asumisen, ruokavalion, liikkumisen ja monen muun olennaisen teeman kautta. Vinkkejähän ilmastotekoihin löytyy vaikkapa netistä. Eräs julkaisu taas kyseli lukijoiltaan, mitä kaikkea he ovat omassa elämässään tehneet vaikuttaakseen ilmastonmuutoksen torjumiseen, ja sai runsaasti vastauksia. Useat näistä vinkeistä ovat sellaisia, joita monet meistä voivat hyvinkin ottaa omaan ohjelmaansa, sen verran helppoja keinoja ne ovat vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeensä. Ruokaan ja ruokavalioon liittyviä ilmastotekoja on paljon ja yksi isoimmista on se, että siirtyy lihansyönnistä joko täysin kasvissyöjäksi, tai lisää kasvisten osuutta ruokavaliossaan. Myöskin se, että minimoi ruokahävikin ja kerää tai kasvattaa itse luonnonantimia, vihanneksia ja juureksia, on oikea ekoteko.

Erään ympäristöjohtamisen professorin mukaan merkittävin vaikutus on lihasta, etenkin vielä punaisesta lihasta, luopumisella. Ja kun ruokaa heitetään roskiin, on sillä yllättävänkin suuri negatiivinen ympäristövaikutus, eli kannattaa pyrkiä välttämään hävikkiä. Entäpä liikkuminen? Monet kertoivat vaihtaneensa autolla huristelun julkiseen liikenteeseen tai jopa polkupyörällä kulkemiseen. Jälkimmäinen auttaa paitsi ilmastoa, myös omaa kuntoa! Myös bensa-auton vaihtaminen biokaasu- tai sähköautoon on askel kohti pienempää hiilijalanjälkeä, oikeastaan aika isokin harppaus – polttomoottoriauto kun on todella merkittävä päästölähde. Lentomatkojen vähentäminen tai lopettaminen oli myös monen kertoma ilmastoteko. Näin korona-aikana kun lentäminen, ja yleensäkin matkailu, on vähentynyt melkein olemattomiin, ovat tällaiset ekoteot toki melkein itsestäänselvyyksiä.

Asuminen on yksi iso asia, jossa voi jo aika pienilläkin toimenpiteillä siirtyä merkittäviin ilmastopäästösäästöihin. Kodin pitäminen kunnossa esimerkiksi ikkunoita tiivistämällä ja kunnon eristyksellä on tärkeää ja vielä jos pystyy vaihtamaan lämmityksen maalämpöön saa pudotettua päästöjä reippaasti. Vedenkulutukseen kannattaa myös kiinnittää huomiota. Ja sitten vielä vaatteisiin, tavaroihin, ja muuhun kulutukseen liittyen. Kun korjaa vanhaa ja ostaa niin paljon käytettynä kuin mahdollista, on jo melkoisen pitkällä ekotekojen tiellä. Ei pikamuotia, ei turhaa tavaraa, ei keinokuituja, ei muovia, siinä muutama vinkki ilmastoa pelastavista teoista. Ja jälleen kerran, pienet, yksittäiset teot vaikuttavat yhdessä todella paljon asioihin. Jos siis haluat ottaa näitä vinkkejä käyttöön omassa elämässäsi ja kulutustottumuksissasi, voit olla varma että luonto kiittää!