Electrict

Sähköpolkupyörä

Pyöräily on hyvä tapa taittaa lyhyitä tai pidempiäkin matkoja, sekä terveyttä edistävää. Pyörä voi olla sinun paras matkakumppani, jolla liikut lähes aina kaikkialle tai sitten tykkäät pyöräillä vain lähikauppaan ja takaisin. Jos kaipaat uusia tuulia ja hieman helpotusta polkemiseen suosittelen että tutustut sähköpolkupyörään.

Sähköpolkupyörä

Nimen sähköpyörä alle voidaan luokitella vaikka minkälaisia sähköllä ja pyörillä varustettuja kulkuneuvoja, kuten sähköpotkulauta, nojapyörä sekä kaikenlaiset sähkömopot ja- skootterit. Kuitenkin hyvin usein sähköpyörällä tarkoitetaan sähköllä varustettua polkupyörää, kuten tässäkin artikkelissa.Sähköpolkupyörät ovat saaneet alkunsa Kiinasta 1990-luvulla, mutta ovat vasta 2000-luvulla tulleet suosituiksi ja näyttää siltä että ne vain lisää suosiotaan. Suomessa lain mukaan sähköpolkupyöriä on voinut myydä 1998 -vuodesta lähtien, mutta vasta viimeisten vuosien aikana niistä on tullut muodikkaita menopelejä.

Sähköpolkupyörän tekniikka

Sähköpolkupyörä eroaa normaalista pyörästä niin että siihen on lisätty sähkömoottori. Sähköpolkupyörää on kevyempi ajaa, koska sen moottori antaa helpotusta polkemiseen. Ulkonäöltään sähköpyörät eivät eroa juurikaan tavallisesta pyörästä, mutta ne ovat muutaman kilon painavampia akun takia. Sähköpolkupyöriä löytyy joka makuun, kaupunkimallisena, taitettavalla rungolla, maastopyöränä… Kuten nimi kertoo pyörä kulkee sähköllä ja on varustettu akulla. Akku riittää 20-180 kilometrin matkalle. Vaihtuvuus on suuri koska siihen vaikuttavat hyvin monet asiat, muun muassa akkutyyppi, kuorman painolasti, ajotyyli ja lämpötila. Akku on lähes kaikissa malleissa irrotettava, joten sen voi ottaa sisälle latautumaan. Akku voi sijaita pyörän taka tai keskiosassa. Sähköpolkupyörän moottori sijaitsee joko etu- tai takapyörässä tai sitten pyörän keskellä. Ajotuntuma muuttuu hieman riippuen moottorin sijainnista, joten ennen pyörän hankintaa kannattaa kokeilla mikä tuntuu parhaimmalta ja mitä pyörältään haluaa. Sähköpolkupyörissä on yleensä myös pieni näyttö ohjaustangossa josta voi seurata muun muassa nopeutta ja akun kestoa.

Moottorilla kulkeva 25 km/h polkupyörä

Sähköpyöriä löytyy markkinoilta jopa 12 kW tehoilla varustettuna ja huippunopeudeltaan 70 km/h kulkevia, jotka ovat jo enemmänkin sähkömoottoripyöriä. Mutta jos puhutaan sähköpolkupyörästä niin ne voidaan karkeasti jakaa kahteen eri ryhmään; sähköavusteisiin polkupyöriin sekä kevyisiin kaksipyöräisiin.Sähköavusteinen polkupyörä, jonka maksiminopeus on 25 km/h sekä enimmäisteho 250W, on kevyempi malli, jonka polkija noudattaa pyöräilijän sääntöjä. Sähkömoottorin on vain tarkoitus avustaa polkemista, eikä viedä pyörää moottorilla eteenpäin. Näitä sähköpyöriä ei tarvitse rekisteröidä tai vakuuttaa.Kevyt kaksipyöräinen, jolla saa olla tehoja 250 – 1000W on moottorilla varustettu, mutta ei saa sekään kulkea yli 25 km/h. Tämä pyörä kulkee ilman polkemista moottorin voimalla. Näitä pyöriä ei tarvitse rekisteröidä, eikä sen ajamiseen tarvita ajokorttia, mutta sille täytyy hankkia vakuutus.

Moottorilla kulkeva 25 km/h polkupyörä

Jos haluaa jotain mopon ja polkupöyrän väliltä kannattaa valita sähköpyörä jossa on enemmän tehoja. Suomen lain mukaan sähköpyörä on mahdollista rekisteröidä luokkaan kaksipyöräinen mopo, L1-e B, jolloin pyörä saa kulkea maksimissaan 45 km/h ja tehoja saa olla maksimissaan 1 kW. Pyörälle pitää hankkia rekisterikilpi sekä liikennevakuutus.Sähköpolkupyörän hintataso vaihtelee Muutamasta sadasta eurosta jopa tuhansiin euroihin. Kaupunkikäyttöön soveltuvan sähköpyörän saa alle tuhannella eurolla, mutta maastopyöräilyyn tarkoitetut sähköpyörät ovat yleensä yli tuhannen euron hintaisia. Mikäli oman pyörän haluaisi muuttaa sähköpyöräksi, on sekin mahdollista vaihtamalla polkupyörän pyörä sahkömoottoriseen pyörään. Tällä hetkellä ainakin Amazon myy Geo Orbital- merkkistä pyörää, mutta hintaa sillä on lähes tuhat euroa, jolla voisi hankkia jo ihan uuden sähköpolkupyörän.Sähköpolkupyörä on erinomainen vaihtoehto sinulle jos tykkäät pyöräilemisestä, mutta et halua tulla hikiseksi matkan aikana. Se on myös ekologinen ja edullinen.  Parasta sähköpolkupyörässä on se että se soveltuu kaikille liikuntatottumuksista huolimatta. Tätä pyörää kannattaa kokeilla!