Electrict

Miten voi olla enemmän ekologinen jokapäiväisessä elämässä?

Tämä kysymys painaa monen meistä mieltä tänä päivänä. Uutiset keskittyvät jatkuvasti enemmän ja enemmän ekologisuuteen ja siihen, että miten jokainen meistä voisi olla enemmän ekologinen omassa arkisessa elämässään. Ilmastonmuutos on nykyään ihan oikea ongelma, jonka takia jokaisen meistä pitäisi miettiä, että mitä voimme itse tehdä sen eteen.

Ekologisuudesta puhuminen on noussut isoksi puheenaiheeksi ja nykyään on jopa erittäin trendikästä olla ekologinen. Siitä on tullut iso trendibuumi, jolloin ihmiset yrittävät jatkuvasti näyttää toisille kuinka ekologinen itse onkaan. Tämä on tietenkin hyvä asia, nimittäin se panostaa ihmisiä enemmän ekoystävällisyyteen. Kun ympäristön paineet tekevät ihmiset toimimaan ekologisesti, on siitä hyötyä jokaiselle. Kääntöpuolena tässä tietenkin on se, että ympäristön paineet aiheuttavat stressiä. Sitä ei kuitenkaan tarvitse ottaa stressinä, vaan ihan vain motivaationa. Jokaisen ei tietenkään tarvitse ruveta ituhipiksi tai olla ekologisuuden mestareita. Pienillä arkisilla teoilla voimme kuitenkin vaikuttaa hieman omaan jalanjälkeemme ilmastonmuutoksessa. Pienikin muutos voi olla avuksi, joten paineita ei tästäkään aiheesta kannata ottaa. Liika huolehtiminen ja stressaaminen aiheuttaa vain mieleemme reiän, jolloin koko elämämme vain pyörii ekologisuuden mukana. Niin kuin dieeteissäkin, meidän pitää osata antaa itsellemme myös hieman vapautta, jottei mielemme kärsi liikaa.

Muutama arkinen asia, jonka jokainen voi tehdä

Helpointa on vaikka lähteä muuttamaa elämäntapaansa pikkuhiljaa, jolloin ekologisuudesta tulee osa normaalia elämää. Silloin rupeaa tekemään ekologisia valintoja ilman edes ajattelematta asiaa. Tällöin ekologisuudesta tulee normaali asia päivittäisessä elämässä, eikä se aiheuta suuria paineita. Usein kuitenkin kysymys on se, että mistä voi aloittaa ja mikä on ensimmäinen askel ekologisuuteen? Tähän vastaus on, että aloittaa voi mistä tahansa ja ensimmäinen askel voi olla ihan vain vaikka roskien kierrättäminen ja lajitteleminen. Toisin sanoen jokainen saa aivan itse päättää oman ensimmäisen askeleensa. Ekologisuuden vai aloittaa vaikka siten, että joka kuukausi ottaa uuden ekologisen tavan osaksi elämää. Tässä artikkelissa annammekin hieman vinkkejä, että miten voi toimia enemmän ekologisesti omassa arkielämässä. Yksinkertaisin ja helpoin askel ekologisempaan elämään on varmasti roskien lajittelu ja kierrättäminen. Tämä ei vaadi paljoakaan vaivaa ja kun sen kerran oppii, tulee siitä osa jokapäiväistä normaalia elämää. Ainut asia joka pitää hankkia on uudet roskakorit, joihin saa lajiteltua jokaisen jätetyypin erikseen. Suomessa on nykyään ihan pelkkien taloyhtiöiden roskakatoksissa kaikki vaadittavat laatikot, joten kauemmaksi ei tarvitse lähteä roskiaan viemään. Tämä tekeekin lajittelusta erittäin helppoa, kun kaikki tarvittava löytyy omasta pihasta. Kun lajittelun on oppinut, voi tietoisesti ruveta vähentämään jätteen määrää, joka on taas sitten seuraava askel.

Yksinkertaisin ja helpoin askel ekologisempaan elämään on varmasti roskien lajittelu ja kierrättäminen
Yksinkertaisin ja helpoin askel ekologisempaan elämään on varmasti roskien lajittelu ja kierrättäminen

Seuraavassa kuussa voi taas ruveta opettelemaan kasvisruokareseptejä. Tässä ei tarkoiteta, että jokaisen meistä kuuluisi ruveta kasvissyöjäksi tai vegaaniksi. Tällä tarkoitetaan sitä, että jokainen meistä voi vähentää hieman omaa lihansyöntiään. Tämän voi aloittaa vaikka sillä, että rupeaa tekemään joka viikko yhden aterian kasvisruuaksi ja korvata oka viikko useampi ateria. Tällöin on aikaa tutustua rauhassa resepteihin ja oppia uusia ruokalajeja. Kasvisruokien maku saattaa jopa yllättää. Jos jokainen meistä vähentäisi lihan syönnin puoleen, olisi sillä jo suuret vaikutukset ilmastoon.

Seuraavassa kuussa voi taas ruveta opettelemaan kasvisruokareseptejä
Seuraavassa kuussa voi taas ruveta opettelemaan kasvisruokareseptejä

Vielä viimeisenä askeleena voi vähentää kuluttamista, etenkin vaatteiden ostamista. Vaateteollisuus on yksi saastuttavimmista teollisuuksista, joten omilla valinnoillaan voi auttaa pysäyttämään liikavaateteollisuuden. Seuraavaksi kun olet kaupassa, niin mieti tarvitsetko todella sen paidan vai omistatko jo valmiiksi melkein samanlaisen paidan? Pyri myös välttämään uuden ostamista ja ketjuvaateliikkeiden sijaan voi mennä vaateostoksensa tekemään vaikka kirpputorille.