Electrict

Maailmaamme rasittavat eri tyyppiset saasteet – osa 2

Ilmastonlämpeneminen, kasvihuoneilmiö, jäätiköiden sulaminen ja saasteet ovat nykypäivän kuumia aiheita ja syystäkin. Me ihmiset olemme saastuttaneet maapalloa niin paljon, että olemme pikkuhiljaa tappamassa kaikkea sen päällä. Saasteet eivät uhkaa vain luonto ja eläimiä, mutta myös meidän ihmisten terveyttä ja selviytymistä. Olemme jo antaneet niin monta eläinlajia kuolla sukupuuttoon ja jatkamme luontomme hyväksikäyttöä ja hajottamista, että pian meillä ei enää ole maapalloa, jossa elää. Me ihmiset olemme yksin syyllisiä maapallomme saastuttamisesta ja me yksin olemme vastuussa sen pelastamisesta. Tässä artikkelisarjassa käymme läpi kaikki saastuttamisen eri muodot ja mitä sinä voit tehdä auttaaksesi niiden vähentämisessä. Edellisessä osassa tarkastelimme ilmansaasteita ja vesistöjen saastumista, tässä osassa jatkamme eri muotojen käsittelyä.

Maaperän saastuminen

Maaperän saastuminen estää luonnollisen elämän kasvua, johon kuuluu viljelyyn, luontoon ja asumiseen käytettävä maa. Maaperän saastumisen yleisiä syitä ovat muun muassa kestämättömät viljelykäytännöt, ongelmajätteen ja biokemiallisten vaarallisten jätteiden joutuminen maaperään, kaivostoiminta sekä roskaantuminen. Maaperän saastuminen voi johtaa sadon vähenemiseen sekä maan ja lähistöllä olevan veden myrkytykseen. Kuten vesistöjen suojelussa, myös maaperän saastumisen vähentämiseen voit vaikuttaa vähentämällä muovin käyttöä ja liha- ja maitotuotteiden kulutusta, mutta myös vähentämällä roskaamista ja kierrättämällä oikein, varsinkin ongelmajätteet. Vältä myös kemiallisten myrkkyjen käyttöä oman puutarhan hoidossa ja etsi mieluummin luonnollisia vaihtoehtoja esimerkiksi hyönteisongelmaan. Voit aktiivisesti auttaa esimerkiksi keräämällä roskia lenkkipolkusi varrelta tai liittyä vapaaehtoistoimintaan ympäristön siivoamiseen. Jos sinulla on lapsia, tärkein asia, jonka voit tehdä, on opettaa lapsellesi olla mahdollisimman ympäristöystävällinen.

Melusaaste

Melua ei usein tule ajatelleeksi saasteena, mutta se on yksi kahdeksasta saasteryhmästä. Melusaaste on ihmisaktiviteetin aiheuttamaa kovia ääniä, joka häiritsee kyseisen alueen elintasoa tai villieläimiä. Saastuminen voi johtua esimerkiksi liikenteestä, rautateistä, konserteista, voimakkaasta musiikista, lentokoneista, ilotulituksista jne. Kaikenlainen häiriö, joka häiritsee henkilön tai eläimen kykyä toimia normaalisti, voidaan kutsua melusaasteeksi. Tämä voi johtaa tilapäiseen tai pysyvään kuulon heikkenemiseen tai menetykseen sekä villieläimien luonnollisten elintapojen häiriöihin. Tätä ongelmaa on kenties vaikea yksin korjata, mutta kaikki pieni on avuksi. Hyvä nyrkkisääntö on kunnioittaa ympärillä olevia ja kuunnella esimerkiksi musiikkia tarpeeksi hiljaisella, ettei naapurin taulut tipu seiniltä tai jos välttämättä haluat kuunnella musiikkia lujalla, harkitse kuulokkeiden käyttämistä. Rock konsertin sijaan voit kenties kokeilla ‘silent diskoa’, joka on siis yökerhomainen tila tai tapahtuma, jossa jokaisella on kuulokkeet ja he voivat niiden kautta kuulla haluamaansa musiikkia ja tanssia sen tahdissa, ilman että ympäröivä alue kärsii melusta. Matkustamiseen liittyvä melusaastetta voi vähentää vaihtamalla esimerkiksi sähkö- tai hybridi autoon, ja suosia junia ja  ratikkaa bussin ja lentokoneiden sijaan, mikäli mahdollista.

Melusaaste

Radioaktiivinen saastuminen

Tämä on yksi vaarallisimmista saastumisen muodoista, koska se on äärimmäisen haitallista ja voi jopa johtaa kuolemaan. Tällainen saastumine on kasvanut 1900-luvulla, kun atomifysiikan ja ydinaseiden noususta. Radioaktiivinen saastuminen aiheuttaa ilman ja maaperän saastumista radioaktiivisella myrkyllä. Se voi johtua ydinvoimaloiden vuodoista tai onnettomuuksista tai ydinjätteen väärinkäytöstä. Tämä saastuminen aiheuttaa synnynnäisiä vikoja, syöpää, terveydentilan heikentymistä ja jopa kuoleman.

Radioaktiivinen saastuminen

Tämäkin saastumismuoto voi olla vaikea yksityisihmisen hallita tai vaikuttaa, mutta tosiasiassa tähänkin sinä voit vaikuttaa. Ydinvoimaloiden tuottaman sähkön sijaan voit valita uusiutuvia
energianlähteitä, kuten aurinko-, tuuli-, tai vesivoimaa tai maalämpöä sähkön tuottamiseen. Moni sähköyhtiö tarjoaa jo sähköä uusiutuvista energianlähteistä mutta vaihtoehtoisesti voit asentaa omaan kotiin aurinkopaneelit ja näin säästää myös rahaa pitkällä tähtäimellä. Toinen seikka, jonka voit tehdä, on äänestää vaaleissa poliitikkoja, jotka kannustavat kestäviä energianlähteitä ja työstävät vahaa ympäristöpolitiikkaa. Emme yksin voi tehdä kaikkea, joten meidän on varmistettava, että eduskuntamme tekee kaikkensa ilmastomme hyväksi.