Electrict

Maailmaamme rasittavat eri tyyppiset saasteet – osa 1

Kaikki me olemme jatkuvasti kuulleet saasteesta, joko koulussa, työpaikan taukokeskusteluissa tai dokumenteista. Kun maapallon lämpeneminen on alettu ottamaan vakavasti ja siitä on tullut keskeinen puheenaihe, on saastuttamisesta tullut yksi suurimmista ongelmista, jota tällä hetkellä käsitellään maailmanlaajuisesti. Saastuminen tarkoittaa sitä, että ihminen päästää jotain saastuttavaa ainetta luontoon, joka vaikuttaa ympäristöömme negatiivisesti. Saastumista voi tapahtua missä vain muodossa, kuten kemiallisten aineiden, lämmön, valon, melun tai energian muodossa. Saasteet, jotka vaarantavat maapallomme elinvoimaisuutta, ovat jaettu kahdeksaan eri ryhmään. Tässä artikkelisarjassa tarkastelemme niitä kaikkia tarkemmin ja esittelemme tapoja, joilla sinäkin voit auttaa saasteiden vähentämisessä ja maapallomme pelastamisessa.

Ilmansaaste

Ilman saastuminen tarkoittaa erilaisten epäpuhtauksien, kuten haitallisten kaasujen ja kemikaalien sekoittumista puhtaaseen, luonnon tuottamaan ilmaan. Epäpuhtauksia ilmakehään tulee esimerkiksi ajoneuvojen päästöistä, polttomateriaaleista tai haitallisista savuista, jotka ovat valitettava teollisuustuotannon sivutuote. Mitä korkeampia ilman epäpuhtaudet ovat, sitä vaikeampi sitä on poistaa tehokkaasti pelkästään luonnon syklin avulla ja valitettavasti olemme saastuttaneet ilmastoamme jo niin runsaasti, että meidän on autettava luontoa pääsemään luomistamme saasteista eroon, mikäli haluamme, että maapallomme selviää. Korkeammat ilmansaastepitoisuudet aiheuttavat myös hengitysvaikeuksia eläville olennoille, kuten meille ihmisille ja eläimille. Vaikutuksena voi olla esimerkiksi sumun lisääntyminen, sateen korkeampi happamuus, riittämättömästä hapesta johtuva sadon väheneminen ja astman pahentuminen ja yleistyminen. Asiantuntijoiden mukaan ilmaston lämpeneminen on yksi suurimmista ilmansaasteiden sivuvaikutuksista. Mitä sinä voit tehdä: Vältä auton käyttämistä aina kuin voit, kävele tai pyöräile lyhyitä matkoja ja käytä joukkoliikennettä pidempiin matkoihin aina kun on mahdollista. Mikäli tämä ei ole mahdollista, harkitse kimppakyydin järjestämistä. Suosittelemme myös perinteisen polttoainemoottorillisen auton vaihtamista joko hybridi- tai sähköautoon. Vältä teollisesti tuotettuja tuotteita. Sen sijaan, että ostat kaiken uutena, harkitse kierrätyskeskusten ja kirpputorien käyttämistä ostoksiin. Vältä prosessoitua ruokaa ja suosi tuoretta raakaruokaa ja valmisruokien sijaan, tee ruokasi itse. Näin saastutat ilmastoa vähemmän mutta syöt myös terveellisemmin, sillä  vältät valmisruokien lisäaineet ja korkeat suolapitoisuudet.

Ilmansaaste

Veden saastuminen

Veden saastuminen on maapallon vesistöjen saastumista, oli ne sitten järviä, jokia tai meriä. Se sisältää epäpuhtauksien, kuten kemikaalien, bakteerien tai hiukkasten, joutumista vesistöön, joka heikentää veden puhtautta. Öljyvuodot ja roskaaminen ovat yleisiä veden saastumisen muotoja. Vesien saastuminen tapahtuu järvissä, valtamerissä, joissa ja jopa maanalaisissa säiliöissä. Veden saastuminen on yksi vaarallisimmista saasteista, koska se vähentää käytettävissä olevan juomaveden määrää. Se voi myös vähentää veden määrää, jota voidaan käyttää kasteluun ja saastunut vesi vahingoittaa myös luontoa ja eläimiä, jotka ovat riippuvaisia vedestä. Sinä voit auttaa vesistöjen saasteiden vähentämisessä välttämällä muovia. Osta kaikki ruoka minkä voit irtotavarana, ilman muovikääreitä ja hanki kangaspusseja tai lasipurkkeja joihin keräät ja jossa säilytät näitä ruoka-aineita. Vaihda kaikki kertakäyttöiset aterimet, kahvimukit, saniteettituotteet ja kelmut ja leivinpaperit monikäyttöisiin kestotuotteisiin kuten metallisiin aterimiin, posliinisiin mukeihin tai kierrätysmateriaaleista tehtyihin kesto take-away kuppeihin, pestäviin siteisiin ja vaippoihin tai kuukautiskuppiin, sekä vaihtoehtoisiin monikäyttöisiin ja pestäviin suojakelmuihin ja uunipapereihin.

Veden saastuminen

Toinen suuri asia, jonka voit tehdä, on liha-, kala- ja maitotuotteiden, sekä kanamunien kulutuksen runsas vähentäminen. Ihmisten tulisi vähentää lihan kulutustaan noin 90%. Liha- ja maitotuotanto
saastuttaa maailmaa monella eri tavalla, mutta yksi suuri ongelma on siitä tuleva jäte, jota, toisin kuin ihmisten jätteitä ja jätöksiä, ei puhdisteta lainkaan, vaan nämä vaarallisia kemikaaleja täynnä olevat jättimäisen ulostekasat menevät suoraan joko maaperään tai vesistöihimme ja tappaa paljon elämää vesistöissämme. Tämän lisäksi liha- ja maitotuotannon vuoksi kaadetaan hehtaaritolkulla sademetsiä, jotta karja saataisiin ruokittua. Oikeastaan maailmassamme tuotetaan jo tarpeeksi ruokaa kaikille ihmisille, mutta koska suurin osa tästä ruoasta syötetään lehmille ja sioille, jotka taas puolestaan ruokkivat vain rikkaita ihmisiä, niin moni ihmisistä köyhissä maissa näkevät nälkää. Sama pätee juomaveteen. Yksi lehmä tarvitsee paljon enemmän vettä kuin yksi ihminen, joten kulutamme paljon juomavettä karjaan, kun esimerkiksi papujen kasvattaminen veisi vähemmän vesivaroja ja ruokkisi enemmän ihmisiä nopeammin.