Electrict

Kuinka sinä voit auttaa vähentämään ilmansaasteita

Saastumisen pysäyttäminen on tärkeää planeettamme selviytymiselle ja vielä tärkeämpää ihmisten terveydelle ja hyvinvoinnille. Ilmaa, jota hengitämme, on kuormitettu vaarallisilla epäpuhtauksilla, ja meidän valtameremme ja vesistömme on myrkytetty kemikaaleilla. Ellei tälle ongelmalle tehdä mitään, maapallomme heikentyy ja sen kauneus, elinvoimaisuus ja monipuolisuus kuolee. Tässä artikkelissa esittelemme muutamia keinoja, joiden avulla sinä voit auttaa vähentämään maapallon saastumista.

Tee hyviä kuljetusvalintoja

Kävele tai aja pyörällä aina kun se on mahdollista. Yksi parhaista asioista, joiden avulla voit pysäyttää saastumisen, on lopettaa auton käyttäminen lyhyitä matkoja varten. Jos sää on mukava ja sinulla ei ole pitkä matka määränpäähäsi, harkitse mennä kävellen tai pyörällä. Autat vähentämään ilman saastumista ja saat liikuntaa ja raikasta ilmaa samanaikaisesti.

Käytä julkisia liikennevälineitä

Bussilla, junalla tai metrolla matkustaminen on erinomainen tapa välttää henkilökohtaisen ajoneuvon käyttö ja vähentää hiilidioksidipäästöjä. Jos sinulla on hyvät julkiset liikenneyhteydet asuinalueeltasi, käytä niitä. Koska sinun ei tarvitse keskittyä pitämällä silmäsi tiessä, voi hyödyntää ajan julkisessa liikenteessä vaikka lukemalla, tarkistamalla uutiset tai vain rentoutumalla. Yhdistä matkasi

Tekemällä monta pientä matkaa useamman päivän aikana lisää ilmansaasteita joka kerran, kun hyppäät autoosi. Sen sijaan, että suoritat asiasi pikkuhiljaa viikon aikana, yritä yhdistää ne yhdeksi edestakaiseksi matkaksi. Yhdistämällä matkoja yhdeksi pidemmäksi matkaksi säästät myös rahaa, sillä auton käynnistäminen moottorin ollessa kylmä kuluttaa 20% enemmän polttoainetta kun ajon aikana.

Kimppakyydillä kouluun tai töihin

Pitkä ajomatka kouluun tai työhön on osa monen ihmisen elämää. Jos kävely tai julkinen liikenne eivät ole hyviä vaihtoehtoja tähän matkaan, selvitä onko töissäsi tai koulussasi kimppakyytiä tai muita ihmisiä jotka matkustavat samaan suuntaan joka päivä. Ellei kimppakyytiporukkaa vielä ole, voit itse aloittaa sellaisen. Ajamalla töihin isommalla porukalla vähennät hiilidioksidipäästöjä ja säästät myös polttoainekustannuksissa joka viikko. Kimppakyyditys on myös erinomainen tapa kehittää ystävyyssuhteita työkavereiden kanssa ja vähentää työmatkastressiä.


Kimppakyydillä kouluun tai töihin

Huolla ajoneuvoasi säännöllisesti

Sen lisäksi, että etsit tapoja käyttää autoasi vähemmän, autosi hyvässä kunnossa pitäminen auttaa vähentämään hiilidioksidipäästöjä. Lisäbonuksena tämä myös auttaa välttämään suuria ongelmia auton kanssa. Huolla autosi säännöllisesti itse tai vie se huollettavaksi ammattilaisille, jotta se pysyy hyvässä kunnossa. Vaihda öljyt kolmen kuukauden välein tai 5000 kilometrin välein. Tarkista renkaanpaineet säännöllisesti ja pidä ne ajoneuvon suositusten mukaisesti täytettynä. Huolla ja vaihda autosi ilma-, öljy- ja polttoainesuodattimet ajoneuvosi suositusten mukaan.

Aja turvallisesti

Holtiton ajotapa edistää myös ilmansaastumista, joten turvallisemman ajotavan avulla voit vähentää huonoa ilmanlaatua. Turvalliset ajotottumukset voivat myös säästää rahaa vähentämällä autosi polttoainemäärää. Kun olet ratin takana, muista painaa kaasua lievästi ja hitaasti kiihdytyksissä, ajaa nopeusrajoituksien mukaan tai niiden alapuolen jos sää on erityisen huono ja näkyvyys heikko, pidä nopeus tasaisena ja yritä käyttää vakionopeudensäädintä mahdollisimman usein mikäli autostasi löytyy sellainen ja muista aina antaa itsellesi runsaasti aikaa pysähtyä ja  hidastaa välttääksesi äkkijarrutuksia.

Harkitse hybridiauton tai sähköauton ostamista

Sähköautot käyttävät vain sähköä, joten ne ovat nollapäästöisiä ajoneuvoja. Hybridiautot käyttävät sähkön ja polttoaineen yhdistelmää. Vaikka sähköautot ovat vähiten saastuttavia, molemmat vaihtoehdot auttavat ehkäisemään ilmansaastumisen.

Harkitse hybridiauton tai sähköauton ostamista

Vaikka hybridit käyttävät myös hieman kaasua, niillä on paljon parempi polttoainetalous kuin tavallisilla kokonaan polttoaineella kulkevilla autoilla ja hybrideistä tulee myös vähemmän kasvihuonekaasuja kuin perinteisistä autoista. Ne vaativat myös vähemmän huoltoa kuin kaasukäyttöiset autot. Sähkö- ja hybridiautojen ainoana haittapuolena on se, että ne ovat vielä tänä päivänä hinnaltaan hieman korkeampia kuin useimmat tavanomaiset autot, mutta niiden yleistyttyä, niiden hinnatkin laskevat pikku hiljaa.