Electrict

Hybrid vs. sähköautot

Ilmansaasteet ja ympäristöongelmat puhuttavat nykyään sillä planeettamme on hiljakseen kuolemassa ihmisten aiheuttamien saasteiden takia. Yksi suuri ongelma on pakokaasut ja niistä aiheutuvat ilmansaasteet, jonka takia autonvalmistajat ovat kehitelleet uusia, ekologisempia moottoreita ja autoja, jotka kulkevat joko kokonaan tai osittain sähköllä ja rasittavat ilmastoa huomattavasti vähemmän, kuin polttomoottoriajoneuvot. Hybridi- ja sähköautot ovat yleistymässä, sillä ne ovat ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja ja ne ovat suunniteltu niin, että bensiininkäyttö vähentyisi mahdollisimman paljon. Näiden kahden uuden moottorityypin erot eivät ole kaikille vielä tutut ja uutta autoa valitessa on kenties vaikea tietää kumpi näistä sopisi itselle paremmin. Tämän vuoksi selvitimme, mitkä ovat konkreettiset erot hybridi ja sähköautojen välillä ja kumpi lopulta on parempi vaihtoehto.

Keskeiset erot

 

Sähköautot ovat täysin riippuvaisia sähköntuotannosta, mikä tarkoittaa, että ne ovat täysin sähköisiä. Niitä on ladattava sähköllä jotta auto liikkuu, ja ne liikkuvat niin kauan kuin akku kestää. Hybridiautoja voidaan taas kutsua osittain sähköiseksi. Ne käyttävät polttoaineen ja sähkötehon sekoitusta.

Keskeiset erot

Hybridiautojen ensisijainen teholähde on polttomoottori, jossa on sähkökennon paristo ja napa-asentoinen DC-moottori, joka toimittaa täydentävän työntövoiman. Hybridimoottorit toimivat enimmäkseen sähköllä, mutta koska paristot eivät pysty toimittamaan ääretöntä tehoa, kiihdytystilanteissa ja korkeissa nopeuksissa hybridimoottori toimii polttoainemoottorin tapaan, ja vaatii täten polttoainetta. Hyvä puoli hybridiautoissa on se, että niiden sähköakkuja ei tarvitse ladata erikseen kuten sähköautojen, vaan akut täyttää itseään ajon aikana niin tehokkaasti, ettei sähkönlatauksesta tarvitse huolehtia. Mutta hybridi autoja sen sijaan täytyy edelleen tankata huoltoasemilla tavalliseen tapaan, vaikka polttoainekulutus ja kustannukset ovatkin huomattavasti perinteisiä täysin polttoaineella toimivia autoja alhaisempia.

Akut

Yksi tärkein ero hybridi- ja sähköautojen välillä onkin juuri akku. Hybridiautoissa paristot eivät ainoastaan tarjoa energiaa vaan myös latautuvat ajon aikana, kun taas sähköauton paristot eivät lataudu uudelleen, ellei ne ole kytketty johonkin energianlähteeseen. Tämä tarkoittaa sitä, että sähköautot on ladattava melko tiheään tahtiin. Sähköautojen akut ovat vuosien saatossa jo parantuneet huikeasti ja yhdellä täydellä akullisella tai latauksella voi jo tietyillä sähköautomalleilla päästä kulkemaan lähes 400 kilometriä, mutta edullisemmissa sähköautoissa kantomatka on vielä rajallinen, ja voit joutua lataamaan akkua 150 kilometrin välein. Mikäli siis olet ostamassa sähköautoa, tämä on yksi asia joka kannattaa tarkistaa; kuinka pitkälle pääset autolla yhdellä  latauskerralla.

Akut

Päästöerot

Toinen ero hybridiajoneuvojen ja sähköautojen välillä on se, että hybridiautoja kutsutaan alhaisen päästömäärän ajoneuvoiksi (Low Emission Vehicles; LEV) ja jälkimmäiset luokitellaan nolla päästöiseksi ajoneuvoksi (Zero Emission Vehicles; ZEV). Vaikka hybridiautot ovat ympäristöystävällisempiä kuin perinteiset ajoneuvot, sähköautojen katsotaan olevan ekologisesti täydellisempiä. Osamoottorinsa takia hybridi ajoneuvot saastuttavat vähemmän kuin täysbensiinimoottorit mutta sähköautot eivät saastuta yhtään, koska ne käyttävät täysin sähköä. Ainoa sähköautoihin liittyvä ongelma hybridiautoihin verrattuna on se, että sähköautot ovat rajoittuneempia siinä, kuinka pitkälle ne voivat kulkea yhdellä tankkauksella, kun taas hybridiautoissa ei ole samoja rajoituksia.

Päästöerot

Eli, jos olet sitoutunut auttamaan ilmansaasteiden vähentämisessä ja harkitset sähkö- tai hybridiautoon vaihtamista, on kumpikin vaihtoehto hyväksi ympäristölle, vaikkakin sähköauto on ekologisesti vielä hieman hybridi autoa parempi vaihtoehto. Siksi kannattaakin miettiä auton käyttötarkoitusta. Jos käytät autoa lähinnä kaupunkiajoon ja keskimäärin lyhyempiin matkoihin, voi sähköauto olla sinulle täydellinen vaihtoehto. Jos taas ajat pidempiä matkoja ja matkustat ympäri maata ja pienempiin kyliin ja maakuntiin, jossa sähköautoja ei ole yhtä paljon, voi latausmahdollisuudet olla vähissä jolloin hybridi auto voi olla parempi vaihtoehto.